فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم جعفری منش، کیانوش زهرا کار*، داوود تقوایی، ذبیح پیرانی صفحات 288-299
    زمینه و هدف

    فرسودگی در زوجین یک روند تدریجی و به ندرت ناگهانی است که طی آن صمیمیت و عشق به تدریج رنگ باخته و به همراه آن خستگی عمومی عارض می گردد. از طرفی اغلب مداخله ها و رویکردهای زوج درمانی درصدد کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سلامت روان زوجین می باشند؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی بر فرسودگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی بود.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 45 روزه بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زوجین دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرج در سال 1399-1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 14 زوج که نمره بالاتر از 111 در پرسشنامه تعارضات زناشویی کسب کردند در یک گروه آزمایش (7 زوج) و یک گروه کنترل (7 زوج) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی (12 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ) براتی و ثنایی (1372) و فرسودگی زناشویی (MBQ) پاینز (2003) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     نتایج بیانگر این بود که آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی، فرسودگی زناشویی را در زوجین به طور معناداری کاهش داده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی می تواند به عنوان یک گزینه مداخله ای در کاهش مشکلات زناشویی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، فرسودگی زناشویی، تعارضات زناشویی
  • راضیه امین السادات، فریبرز درتاج*، علی دلاور، کبری حاجی علیزاده صفحات 300-309
    زمینه و هدف

    عشق یکی از حیرت انگیزترین هیجان هایی است که انسان می تواند تجربه کند و شکست عاطفی یکی از دردآورترین مشکلاتی است که ممکن است در طول یک رابطه عاشقانه برای هر فردی پیش آید. پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی هیپنوتراپی بر عاطفه مثبت و منفی و خودکارآمدی زنان دارای سابقه شکست عاطفی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه ی آماری، تمامی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان آمل با سابقه شکست عاطفی در سال 1396 بود. تعداد 30 آزمودنی با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و گواه گمارده شدند. به منظور اجرای پژوهش، از پرسش نامه های آسیب عاطفی راس (1999)، مقیاس عاطفه مثبت و منفی پاناس (1988) و پرسشنامه خودکارآمدی (شوآرتزر و جروسلم، 1995) استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 2 ساعته به صورت هفتگی تحت مداخله هیپنوتراپی قرار گرفتند ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه وتحلیل یافته های تحقیق با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد 8 جلسه آموزش هیپنوتراپی موجب افزایش معنادار در عاطفه مثبت (001/0<p) و خودکارآمدی (001/0<p) و کاهش معنادار عاطفه منفی (001/0<p) در گروه آزمایش به نسبت گروه گواه گردید که حاکی از تاثیر معنادار هیپنوتراپی بر بهبود افراد با سابقه شکست عاطفی بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش می توان از هیپنوتراپی برای بهبود کیفیت زندگی و افزایش امید به آینده در افراد با سابقه شکست عاطفی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هیپنوتراپی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، خودکارآمدی، شکست عاطفی
  • مهگامه عابدینی، زهره لطیفی*، محمد سلطانی زاده صفحات 310-319
    زمینه و هدف

    آسیب طناب نخاعی به معنای آسیب به بخشی از طناب یا عصب های نخاعی در انتهای کانال نخاعی است که اغلب سبب تغییرات دایمی در توان، حس و سایر عملکردهای بدن در زیر منطقه ی آسیب می شود و وقتی فردی دچار آسیب طناب نخاعی می شود، ممکن است احساس کند که کلیه ی ابعاد زندگی او تحت تاثیر قرار گرفته است و تاثیرات آن را در حیطه های ذهنی، هیجانی و اجتماعی احساس کند. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی رویکرد درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت بر افزایش تاب آوری و خودکارآمدی در بیماران آسیب نخاعی استان اصفهان بود.

    مواد و روش ها: 

    طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و با گزینش تصادفی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی بیماران انجمن آسیب نخاعی شهر اصفهان بودند که از این میان 30 بیمار با روش نمونه گیری هدفمند با ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به طور تصادفی و برابر به گروه آزمایش یا کنترل تخصیص یافتند. آزمودنی ها به مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و آزمون خودکارآمدی عمومی شرر، مدوکس، مرکاندانت، پرنتیس-دان، جیکوبز و راجرز (1982) به عنوان پیش آزمون و سپس پس آزمون پاسخ دادند. سپس، گروه آزمایش 8 جلسه ی 90 دقیقه ای آموزش رویکرد درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت بر اساس راهنمای اسماعیلی و همکاران (1397) را دریافت کردند درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با استفاده از نسخه ی 25 بسته ی آماری برای علوم اجتماعی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج بیانگر این بود که رویکرد درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت بر افزایش تاب آوری و خودکارآمدی در بیماران آسیب نخاعی به طور معناداری موثر بوده است (01/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که رویکرد درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت می تواند به عنوان یک گزینه مداخله ای موثر برای کمک به بیماران دچار آسیب نخاعی جهت افزایش تاب آوری و باورهای خودکارآمدی آنان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شفقت، تاب آوری، خودکارآمدی، آسیب نخاعی
  • دورنا نبی زاده اصل، قاسم آهی*، فاطمه شهابی زاده، احمد منصوری صفحات 320-335
    زمینه و هدف

    تجارب شبه سایکوتیک شکل های غیر بالینی و خفیف اختلال های روان پریشی در نظر گرفته می شوند و با پیامدهای منفی نظیر درماندگی، اختلال های روانی و نارسایی های عملکردی همراه اند. همچنین می توانند منجر به بروز روان پریشی بالینی گردند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان، سوگیری های شناختی و طرح واره های منفی در رابطه بین تجارب آسیب زای دوره کودکی و تجارب شبه سایکوتیک انجام شد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند در سال تحصیلی 99-1398 (5700= N) تشکیل داد. حجم نمونه 400 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه آسیب دوران کودکی، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان، مقیاس ارزیابی سوگیری های شناختی داووس، مقیاس کوتاه طرح واره های اصلی و نسخه 16 ماده ای پرسشنامه پیش مرضی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL و به کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد تجارب آسیب زای دوره کودکی بر تنظیم شناختی هیجان، سوگیری های شناختی و طرح واره های منفی اثر دارد (05/0> p). تنظیم شناختی هیجان، سوگیری های شناختی و طرح واره های منفی بر تجارب شبه سایکوتیک اثر دارند (05/0> p). به علاوه تنظیم شناختی هیجان، سوگیری های شناختی و طرح واره های منفی میانجی رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و تجارب شبه سایکوتیک هستند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر از این فرض حمایت می کند که تنظیم شناختی هیجان، سوگیری های شناختی و طرح واره های منفی میانجی رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و تجارب شبه سایکوتیک هستند.

    کلیدواژگان: تجارب آسیب زا، تنظیم هیجان، سوگیری شناختی، شبه سایکوتیک، طرح واره منفی
  • محمود شریفی اصفهانی*، کیومرث فرح بخش، معصومه اسمعیلی، حسین سلیمی بجستانی، محمد عسگری صفحات 336-348
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر و هم زمان با افزایش شیوع اختلالات روانی، نگرانی در مورد سلامت روان کودکان و تاثیر آن بر رشد و عملکرد آن ها، به طور چشمگیری افزایش یافته است. سهم قابل توجهی از این نگرانی به اختلالات رفتاری کودکان اختصاص دارد. نافرمانی مقابله ای سومین اختلال رفتاری شایع در دوران کودکی به حساب می آید. ازآنجاکه مدیریت پیامدهای مخرب ناشی از این اختلال، هم جنبه درمانی داشته و هم نوعی پیشگیری محسوب می شود، متخصصان بر اهمیت ارزیابی، شناسایی و درمان به موقع این اختلال روان شناختی تاکید دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و شناسایی عوامل تعدیل کننده اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان بود.

    مواد و روش ها:

     به منظور جمع آوری و تحلیل داده ها در این پژوهش از رویکرد کیفی و روش زمینه ای استفاده شد. جامعه موردمطالعه شامل تمامی والدین کودکان 6 تا 12 ساله در مقطع پیش دبستانی و ابتدایی و مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای در شهر اصفهان در سال 1398 بود. به این منظور والدین 12 کودک دارای معیارهای ورود به پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند و با کمک دو پرسشنامه علایم مرضی کودکان، فرم والد (گادو و اسپرافکین، 1994) و سلامت عمومی (گلدبرگ، 1972) انتخاب شدند. تحلیل داده ها به روش استراوس و کوربین انجام شد.

    یافته ها: 

    در تجزیه وتحلیل در مرحله کدگذاری باز 73 کد اولیه و در کدگذاری محوری بر اساس شباهت موضوعی 5 زیرمقوله و درنهایت در مرحله کدگذاری انتخابی دو مقوله عوامل والدینی و غیر والدینی به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     مجموعه عوامل والدینی و غیر والدینی نقش مهمی در تعدیل و مدیریت رفتارهای مقابله ای کودکان به عهده دارد.

    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، رابطه والد- کودک، عوامل تعدیل کننده
  • نجمه امانی، کبری حاجعلیزاده*، اقبال زارعی، فریبرز درتاج صفحات 349-358
    زمینه و هدف

     آرتریت روماتویید شایع ترین بیماری التهابی روماتیسمی است‌‌‌‌‌‌‌. در اکثر جوامع شیوع تقریبی 3 درصد دارد‌‌‌‌‌‌‌.‌‌‌‌‌‌‌ اضطراب یکی از شایع‌ترین تجارب ناخوشایند روان‌شناختی است که در بیماران روماتوییدی گزارش شده است‌‌‌‌‌‌‌. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان‌درمانی کوتاه‌مدت فشرده (ISTDP) بر کاهش اضطراب بیماران روماتوییدی انجام شد‌‌‌‌‌‌‌.

    مواد و روش‌ ها: 

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون‌‌‌‌‌‌‌،‌‌‌‌‌‌‌ پس آزمون و همراه با گروه کنترل بود‌‌‌‌‌‌‌.‌‌‌‌‌‌‌ جامعه آماری پژوهش شامل بیماران آرتریت روماتوییدی بود که در طول مدت پژوهش به کلینیک‌های روماتولوژی شهر کرمان مراجعه کرده بودند متخصصان روماتولوژی بر اساس ملاک‌های انجمن روماتولوژی امریکا و ملاک‌های ورود و خروج‌‌‌‌‌‌‌،‌‌‌‌‌‌‌ 40 نفر از بیماران زن و مرد به‌صورت هدفمند انتخاب شدند‌‌‌‌‌‌‌.‌‌‌‌‌‌‌ سپس اعضا گروه نمونه به‌صورت تصادفی به دو گروه 20 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند‌‌‌‌‌‌‌. برای گروه آزمایشی 15 جلسه یک و نیم‌ساعته روان‌درمانی پویشی فشرده کوتاه‌مدت انجام شد که به‌صورت هفته‌ای یک‌بار و به‌صورت فردی برگزار شد‌‌‌‌‌‌‌.‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پس از 15 جلسه مداخله‌‌‌‌‌‌‌،‌‌‌‌‌‌‌ گروه آزمایشی و گواه مجددا پرسشنامه‌های مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستان‌‌‌‌‌‌‌ را پر کردند‌‌‌‌‌‌‌. اطلاعات پژوهش با استفاده از‌‌‌‌‌‌‌ تحلیل کوواریانس و به‌وسیله‌ی نرم افزار SPSS 19 مورد تحلیل قرار گرفتند‌‌‌‌‌‌‌.

    یافته ‌ها:

     یافته‌های تحقیق پس از بررسی نمرات پیش‌آزمون بین دو گروه آزمایش و گواه بیانگر این مطلب بود که روان‌درمانی پویشی کوتاه‌مدت فشرده بر کاهش نمره اضطراب در بیماران روماتوییدی موثر است‌‌‌‌‌‌‌ (05/0>p)‌‌‌‌‌‌‌.‌‌‌‌‌‌

    نتیجه‌ گیری: 

    به نظر ‌‌‌‌‌‌‌می‌رسد به‌کارگیری مفاهیم و فنون روان‌پویشی در درک اختلالات اضطرابی‌‌‌‌‌‌‌،‌‌‌‌‌‌‌ بسیار مهم هستند‌‌‌‌‌‌‌. روان‌درمانی پویشی کوتاه‌مدت فشرده با تاثیر بر مسیر تخلیه اضطراب و کنترل دقیق و پایش لحظه‌به‌لحظه اضطراب‌‌‌‌‌‌‌، احساس و دفاع‌ها کمک شایانی به کاهش اضطراب و کاهش نشانه‌های بالینی در بیماران روماتوییدی می‌کند‌‌‌‌‌‌‌.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، اضطراب، بیماران روماتوییدی
  • زهرا اریسیان، هاجر ترکان*، فریبرز مکاریان صفحات 360-370
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در میان زنان سراسر جهان میباشد که از همان ابتدای تشخیص میتواند سبب ترس، ناامیدی و آسیب روانی گردد و همه ابعاد زندگی فرد شامل ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی را به چالش بکشاند. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین نقش نظم جویی هیجان، خودکارآمدی درد و ادراک بیماری در پیش بینی خلق منفی زنان مبتلا به سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها: 

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در بهار 1397 بود. بر این اساس 160 زن مبتلا به سرطان پستان تحت درمان به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود که شامل ابتلاءء به بیماری سرطان پستان با نظر پزشک متخصص یا وجود پرونده پزشکی مربوطه در مراکز درمانی، دامنه سنی 65-25 سال، داشتن حداقل سواد در حد خواندن و نوشتن، داشتن آگاهی نسبت به بیماری خود، رضایت و حضور داوطلبانه برای شرکت در پژوهش. هم چنین ملاک های خروج شامل شرایط حاد جسمانی ناشی از بیماری و یا دوره درمانی (شیمی درمانی، پرتو درمانی) و ناتوانی در پاسخ گویی به سوالات بود انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های نظم جویی هیجان گراس (2003) پرسش نامه خودکارآمدی درد نیکولاس (1995) ادراک بیماری برادبنت و همکاران (2006) و مقیاس خلق منفی لاویبند و لاویبند (1995) بود.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که ادراک بیماری (001/0= p46/0=β)، خودکارآمدی درد (021/0=, p15/0=β) به طور منفی و معنادار و راهبرد فرونشانی (001/0=, p21/0=β) به طور مثبت و معناداری میتواند تغییرات مربوط به خلق منفی زنان مبتلا به سرطان پستان را پیش بینی نماید.

    نتیجه گیری:

     بر طبق نتایج نوع راهبرد نظم جویی هیجان، میزان خودکارآمدی درد و سطح ادراک بیماری بر اختلالات خلقی زنان مبتلا به سرطان پستان تاثیر معناداری دارد. از اینرو میتوان با شناخت و درک عمیق تر از ویژگی های روان شناختی و باورهای مربوط به بیماری در زنان مبتلا به سرطان پستان، گام هایی را برای افزایش سلامت روانی و بهزیستی آنان با شرایط جدید برداشت.

    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، خودکارآمدی درد، ادراک بیماری، خلق منفی، سرطان پستان، اصفهان
  • حمیرا ورمقانی، حمید پورشریفی*، علی سلیمانی، علی فتحی آشتیانی صفحات 371-381
    زمینه و هدف

    به دلیل نقش بسیار مهمی که هیجان ها در زندگی انسان ها دارند، ابراز و افشای آن ها می تواند سودمندی های زیادی را برای افراد به ارمغان آورد. پژوهش حاضر با هدف مناسب سازی و تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس خودافشایی هیجانی (ESDS) انجام گرفته است. به منظور تسهیل اجرای مداخلات مرتبط با افشای هیجان، لازم است ابزارهای پژوهشی برای بررسی کارآمدی این مداخلات تهیه و در دسترس متخصصان قرار گیرد.  ضمن اینکه این ابزارها، امکان انجام بررسی رابطه خودافشایی هیجانی را با دیگر سازه های مهم روان شناختی در جمعیت های مختلف فراهم می سازد.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و روش نمونه گیری در دسترس بود. نمونه اولیه شامل 998 نفر و نمونه نهایی با لحاظ کردن پرسشنامه های معتبر شامل 976 نفر از دانشجویان دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران و البرز که در سال تحصیلی 1399- 1398 مشغول به تحصیل بودند که علاوه بر مقیاس خودافشایی هیجانی به پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان (ERQ) و مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) پاسخ دادند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که ESDS در فرهنگ ایرانی ساختار پنج عاملی دارد. همسانی درونی مقیاس بالا و میزان آلفای کرونباخ برابر با 95/0 است. همبستگی معنادار بین نمرات این مقیاس با نمرات MSPSS بیانگر روایی همگرای مطلوب و با نمرات ERQ نشان دهنده روایی واگرای مطلوب است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها می توان گفت ESDS به عنوان ابزاری کارآمد می تواند در ارزیابی میزان ابراز و افشای هم زمان چندین هیجان مثبت و منفی توسط پژوهش گران و متخصصان بالینی مورد استفاده قرار گیرد. این ابزار در زمینه خودافشایی هیجانی کمک زیادی به متخصصان حرفه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: خودافشایی، افشاء، هیجان، روان سنجی
  • آرش شهریاری، علیرضا آغاز* صفحات 382-392

    زمینه و هدف:

     مشکلات غذا خوردن در کودکان دارای اختلالات طیف اتیسم بیشتر از همتایان سالم آنها است و می تواند روی سلامتی، برقراری ارتباط و سایر ناتوانایی های آن ها تاثیر منفی بگذارد. تاب آوری و سبک تعاملی مادر نقشی حیاتی در سلامت، رفتارها و کیفیت زندگی این کودکان دارد. هدف از انجام این مطالعه پیش بینی مشکلات خوردن کودکان طیف اتیسم بر اساس تاب آوری و سبک تعاملی مادران آن ها است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه کودکان دارای اختلالات طیف اتیسم 4 تا 7 ساله بودند که به مراکز خصوصی توانبخشی شهر تهران مراجعه کردند. حجم نمونه 90 نفر، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ی رفتار خوردن کودکان، پرسشنامه تاب آوری و مقیاس رابطه والد-کودک صورت گرفت. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از روش همبستگی پیرسون تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، افزایش تاب آوری مادران باعث کاهش مشکلات خوردن در کودکان دارای اختلالات طیف اتیسم شد (01/0>p). همچنین افزایش کیفیت رابطه والد-کودک باعث کاهش مشکلات خوردن در این کودکان می شود (05/0>p). همچنین افزایش تاب آوری این مادران بصورت مستقیم بر افزایش کیفیت تعامل والد-کودک تاثیر می گذارد (01/0>p). میزان تاب آوری مادران می تواند پیش بینی کننده مشکلات خوردن در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم باشد.

    نتیجه گیری

    تاب آوری و سبک ارتباطی مادران در بروز مشکلات تغذیه ای کودکان دارای اختلالات طیف اتیسم نقش کلیدی دارد. به نظر میرسد بتوان با تقویت رابطه والد-کودک و تاب آوری مادران، مشکلات تغذیه ای این کودکان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اتیسم، مشکلات تغذیه ای کودکان، تاب آوری، سبک تعاملی مادران
  • حسن عبدالله زاده*، نسیم شادین صفحات 393-402

    زمینه و هدف:

     پرستاران تحت تاثیر عوامل فشارزای متعددی هستند که عوامل معنوی می تواند بر کیفیت زندگی کاری آن ها تاثیر بگذارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش خودمراقبتی معنوی بر خودشفقت ورزی و شجاعت اخلاقی پرستاران بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و ازنظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان پاستور نو تهران در پاییز 1398 تشکیل می دادند. از بین پرستاران شاغل در بیمارستان پاستور نو، 30 نفر که معیارهای ورود به پژوهش را دارا بودند، به روش در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابتدا افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل، پرسشنامه های خودشفقت ورزی نف و شجاعت اخلاقی سکرکا را به عنوان پیش آزمون تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش، تحت آموزش خودمراقبتی معنوی قرار گرفتند ولی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. بعد از پایان دوره، مجددا افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل، همان پرسشنامه ها را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و توسط آزمون آماری تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میزان خودشفقت ورزی و شجاعت اخلاقی گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل، به طور معناداری افزایش یافته است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت آموزش خودمراقبتی معنوی با کنترل افکار و هیجانات منفی و تقویت احساس تعهد به شغل، ارزش های دینی و نوع دوستی باعث می شود که خودشفقت ورزی و شجاعت اخلاقی در پرستاران را افزایش یابد این امر علاوه بر پرستاران برای سلامت بیماران نیز مفید است.

    کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی معنوی، خودشفقت ورزی، شجاعت اخلاقی، پرستاران
  • رامانا شهبازفر، اقبال زارعی*، کبری حاجی علیزاده، فریبرز درتاج صفحات 403-415
    زمینه و هدف

    نیازهای عاطفی-جنسی به عنوان نیروی انگیزشی مهم تلقی می شوند که در پایداری و افزایش کیفیت زندگی زناشویی نقش مهم دارند. از همین رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رویکردهای مشاوره ای CBCT و ACT بر ارتقای نیازهای عاطفی-جنسی زوجین غیربالینی شهر بندرعباس انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 146 نفر از زوجین غیربالینی شهر بندرعباس بودند که در دوره ی آموزشی مهارت های زندگی و فضای مجازی شرکت داشتند. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری در دسترس بود. 48 نفر (24 زوج) در گروه های مداخله ای CBCT و ACT و گروه کنترل به صورت تصادفی گمارش شدند. از پرسشنامه نیازهای عاطفی-جنسی زوجین ایرانی (1399) برای جمع آوری داده های پژوهش استفاده شد. شیوه انجام مداخله به صورت 12 جلسه 90 دقیقه ای زوجی بود. از مقیاس نیازهای عاطفی-جنسی زوجین ایرانی (1399) برای جمع آوری اطلاعات در پژوهش استفاده شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس با سنجش مکرر و به وسیله ی نرم افزار SPSS 19 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان دادند که هر دو نوع مداخله CBCT و ACT در ارتقای نیازهای زناشویی زوجین موثر هستند. مقایسه اثربخشی این دو رویکرد نشان داد که رویکرد زوج درمانی ACT در سه بعد نیازهای پرهیز از رفتارهای دلسرد کننده، احساسی-جنسی و جسمانی-جنسی اثربخشی بالاتری برخودار بود.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد بهره گیری از رویکردهای مشاوره ای CBCT و ACT در ارتقای نیازهای عاطفی-جنسی زوجین مفید است. این امر می تواند در سایر ابعاد زندگی زناشویی زوجین نظیر رضایت زناشویی و کیفیت زناشویی آنان نیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: نیازهای عاطفی-جنسی، زوج درمانی شناختی- رفتاری، زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • مینا سادات میر شجاع، بهناز بهنام، محسن قانونی، سجاد صباغی، فاطمه حسین پور* صفحات 416-425
    زمینه و هدف

    تیاتر درمانی یکی از روش های درمانی موثر در آموزش مهارت های ارتباطی می باشد. به دلیل نقص در مهارت های کلامی و غیر کلامی، در نتیجه متاثر سازی کیفیت از زندگی افراد مبتلابه اسکیزوفرنیا این مطالعه باهدف تاثیر تیاتر درمانی بر تنظیم شناختی و کیفیت زندگی این افراد انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی و پیش آزمون - پس آزمون در دو گروه کنترل و آزمایش انجام شد. نمونه به صورت تصادفی ساده از بین بیماران مراجعه کننده به مرکز کاردرمانی اعصاب و روان آتیه سمنان انتخاب شدند و در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. تیاتر درمانی در یک برنامه ی 8 جلسه ای طی دو هفته به مدت 60 دقیقه به صورت گروهی اجرا شد. پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه انجام شد و نتایج پس از بررسی نرمالیتی طبق آزمون کولموگروف- اسمیرنوف با استفاده از آزمون تی زوجی بررسی شدند.

    یافته ها:

     در این مطالعه 20 فرد مبتلابه اسکیزوفرنی که شامل 6 نفر خانم و 14 نفر مرد شرکت کردند. هر یک از افراد به صورت تصادفی ساده در دو گروه درمان و کنترل به تعداد 10 نفر (گروه درمان شامل 5 خانم و 5 آقا، گروه کنترل 1 خانم و 9 آقا) قرار گرفتند. میانگین سنی شرکت کنندگان در گروه درمان 36/8±80/41 و گروه کنترل 78/7±20/45 به دست آمد. بررسی داده ها نشان داد تفاوت در هیچ یک از این خرده مقیاس های پرسشنامه های کیفیت زندگی و تنظیم شناختی معنادار نبود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این مطالعه می توان عنوان کرد تیاتر درمانی در این گروه از بیماران تاثیر چندانی بر کیفیت زندگی و تنظیم شناختی ندارد اما می توان ازاین روش به صورت مکمل در جهت تغییر رفتار، کاهش علایم افسردگی با استفاده از روش های مختلف مانند خود ارایه، انحراف از نقش و پیش بینی آینده که به آن ها برای صحبت و بازی با دیگران انگیزه می دهد، منجر شود، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تئاتردرمانی، تنظیم شناختی، کیفیت زندگی، اسکیزوفرنیا
  • علی یوسف وطن خواه*، وحید نجاتی، حجت الله فراهانی، محمدرضا خاکی صفحات 426-438
    زمینه و هدف

    بر اساس نظریه شناخت بدنمند، حالات ذهنی و هیجانی می توانند ازطریق وضعیت بدنی شناسایی شوند. تظاهرات بدنی هیجان، منبعی از اطلاعات هیجان های بیانی و دریافتی است و ما در زندگی روزمره از آن استفاده می نماییم. این نشانه های اجتماعی، نقش مهمی در تعاملات اجتماعی ایفا می کنند و افراد با توانایی بیشتر در این زمینه، در تعاملات فرا زبانی بسیار موفق هستند. هدف این مطالعه تعیین شش حالت بدنی بیانگر شش حالت هیجانی پایه است.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش در دو مطالعه مستقل انجام شد. در مطالعه اول، یک مجموعه داده از حالات بدنی آماده شد. بدین منظور، 50 بازیگر تیاتر، با پوشیدن ماسک صورت به منظور پوشاندن هیجان های چهره ای،  شش حالت هیجان پایه (شادی، غم، خشم، ترس، تعجب و تنفر) را با تغییر در وضعیت بدنی خود نشان دادند و پس از القای حالت های هیجانی بر اساس سناریوهای مشخص، از هر یک از آنها عکس گرفته شد. در مطالعه دوم، در یک طرح مقطعی، تصاویر توسط 321 شرکت کننده بر اساس ارتباط و وابستگی حالت بدن با حالات هیجانی رتبه بندی شد. نتایج رتبه بندی برای انتخاب تصاویر نهایی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که وضعیت بدنی می تواند حالات هیجانی را انتقال دهد. زنان عملکرد بهتری نسبت به مردان در بازشناسی حالات هیجانی داشتند و بازشناسی حالات هیجانی از روی بدن ارتباطی با سن و حالت نداشت. همچنین نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، بین فراوانی پاسخ های درست و پاسخ های غلط در بین شش موقعیت بدن تفاوت معناداری وجود داشت. به این مفهوم که تعداد پاسخ های درست در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بیشتر بود. همچنین تعداد پاسخ های غلط در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کم تر بود.

    نتیجه گیری: 

    حالات هیجانی از روی حالات بدنی بدون در نظر گرفتن حالات هیجانی چهره، قابل شناسایی اند و بازیگران تیاتر می بایست حالات بدنی شان را برای انتقال حالات هیجانی به مخاطبان فراگرفته و از آن ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: حالت هیجانی، حالت بدنی، بدن بازیگر، شناخت بدن مند
|
  • Maryam Jafarimanesh, Kianoosh Zahrakar*, Davood Taghvaei, Zabih Pirani Pages 288-299
    Aim and Background

    Burnout in couples is a gradual and rarely sudden process in which intimacy and love are gradually faded and general fatigue becomes evident. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of reality therapy training on marital burnout in couple with marital conflicts.

    Methods and Materials:

     This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and follow up 45 days. The statistical population of this study included all the couple with marital conflicts refer to counseling centers in Karaj city in year 2019-2020 and 14 couple with marital conflicts were considered as the sample size in one experimental groups (7 couple) and control (7 couple). The experimental groups underwent reality therapy training (12 sessions - 90 minutes), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data marital conflicts questionnaire (MCQ) of Barati and Sanaee (1994) and marital burnout questionnaire (MBQ) of Pines (2003). Data analysis was performed using SPSS-24 software in two sections: descriptive (mean and standard deviation) and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni).

    Findings

    Results indicated that reality therapy training, significantly decreased marital burnout in couples, and the results have had enough consistency in the follow-up period, as well (P<0.05).

    Conclusions

    Based on the results of this study, it can be said that reality therapy training can be used as an intervention option in decreasing marital problems.

    Keywords: Reality Therapy, Virtual Reality Exposure Therapy, Burnout, Family Conflict
  • Raziye Aminalsadat, Fariborz Dortaj*, Ali Delavar, Kobra Hajializadeh Pages 300-309
    Aim and Background

    Love is one of the most amazing emotions a person can experience and emotional failure is one of the most painful problems that can happen to anyone during a romantic relationship. The purpose of this study was to determine the effectiveness of hypnotherapy on positive and negative affect and self-efficacy of women with a history of emotional failure.

    Methods and Materials

    The present study is of quasi-experimental with design pre-test, post-test and follow up with the control group. The statistical population included all women referring to counseling centers in Amol city with a history of emotional failure in 2017. 30 subjects were selected by available sampling method and randomly assigned to intervention and control groups. In order to conduct the research, Rosschr('39')s emotional injury (1999), Panas Positive and Negative Affect Scale (PANAS) (1988) and self-efficacy questionnairs (Shaurzerz and Grosselm, 1995) were used. The experimental group received hypnotherapy for 8 sessions of 2 hours weekly. The research findings were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc in SPSS software.

    Findings

    The results of repeated ANOVA test showed that 8 sessions of hypnotherapy training significantly increased the positive affect (p<0.001) and self- efficacy (p<0.001) but decreased the negative effect (p<0.001) in the experimental group to the control group that showed a significant effect of hypnotherapy on the recovery of people with a history of emotional failure.

    Conclusions

    According to research findings, hypnotherapy can be used to improve the quality of life and increase hope for the future in people with a history of emotional failure.

    Keywords: Hypnotherapy, Positive affect, Negative Affect, Self-efficacy, Emotional Failure
  • Mahgame Abedini, Zohreh Latifi*, Mohammad Soltanizadeh Pages 310-319
    Aim and Background

    Spinal cord injury (SCI) is damage to some point of spinal cord or spinal neurons of end of spinal channel that frequently causes permanent changes in body’s strength, sensation, and other performances below the damaged point. When someone suffers from SCI may feel that all aspects of his/her life including mental, emotional, and social is affected. Thus, the current research aimed to examine the effectiveness of the acceptance and commitment therapy (ACT) enriched with compassion on improvement of resilience and self-efficacy of patients with SCI in Isfahan province.

    Methods and Materials:

     The research design was semi experimental with pre- and post-test and control group and random assignment. The research population includes all patients with SCI of Isfahan among whom 30 were recruited using inclusion and exclusion criteria and randomly assigned to either treatment or control group equally. The subjects filled out Connor & Davidsonchr('39')s (2003) Resilience Scale and Maddux, Mercandandt, Prentice-Dan, Jacobs, & Rogers’ (1982) General Self-Efficacy Test for both pre-test and post-test. Then, the treatment group received 8, 90-min weekly sessions of ACT enriched with compassion while the control group received no treatment. The data were analyzed using analysis of covariance and via statistical package for social sciences version 25.

    Findings

    The results of the analysis showed that the training statistically, significantly improved the patientschr('39') resiliency and self-efficacy (p <.01).

    Conclusions

    According to the results, the ACT enriched with compassion is efficient in increasing resiliency and self-efficacy beliefs of SCI patients.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, compassion, resilience, self-efficacy, spinal cord injury
  • Dorna Nabizadeh Asl, Qasem Ahi*, Fatemeh Shahabizadeh, Ahmad Mansouri Pages 320-335
    Aim and Background

    Psychotic-like experiences are considered non-clinical and mild forms of psychotic disorders that are associated with negative consequences such as distress, mental disorders and functional impairments. In addition, they can lead to clinical psychosis. Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation, cognitive biases, and negative schemas in the relationship between traumatic childhood experiences and psychotic-like experiences.

    Methods and Materials

    The research was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all students of Islamic Azad University, Birjand branch (N=5700) in the academic year of 2019-2020. The sample size was 400 people who were selected by cluster random sampling. In order to collect data, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), Davos Assessment of Cognitive Biases Scale (DACOBS), Brief Core Schema Scales (BCSS) and the 16-item version of the Prodromal Questionnaire (PQ-16) were used. The present research data were analyzed using SPSS and LISREL software and structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that traumatic childhood experiences have a significant effect on the cognitive emotion regulation, cognitive biases and negative schemas (p <0.05). Cognitive emotion regulation, cognitive biases, and negative schemas have a significant effect on the psychotic-like experiences (p <0.05). Also, cognitive emotion regulation, cognitive biases, and negative schemas mediated the relationship between traumatic childhood experiences and psychotic-like experiences.

    Conclusions

    The results of the present study support the hypothesis that cognitive emotion regulation, cognitive biases, and negative schemas mediate the relationship between traumatic childhood experiences psychotic-like experiences.

    Keywords: cognitive biases, cognitive emotion regulation negative schemas, psychotic-like experiences, traumatic childhood experiences
  • Mahmood Sharifi Esfahani*, Kiumars Farahbakhsh, Masumeh Esmaeili, Hossein Salimi Bajestani, Mohammad Asgari Pages 336-348
    Aim and Background

    In recent years, simultaneously with the high incidence of psychological disorders, the worry about children’s mental health and its influence on their growth and functions has been increased. Children’s behavioral disorder plays an important role in this regard. Oppositional Defiant Disorder (ODD) is known as the third prevalent childhood disorder. Since the management of destructive outcomes of ODD disorder can be considered as both treatment and prevention, specialists have placed particular emphasis on the assessment, diagnosis, and early treatment of this psychological disorder. The goal of the present study was to investigate and identify the moderating factors of ODD in children.

    Methods and Materials:

     Research data was collected and analyzed through qualitative approach and grounded theory. The study population included all the parents of ODD children (aging 6-12) of pre and primary schools of Isfahan in the year of 2019. In pursuit of this goal, 12 parents meeting the criteria to enter the research were chosen according to the targeted convenience sampling with two questionnaires of Child Symptom Inventory, parent-form (Gadow and Sprafkin, 1994) and General Health Questionnaire (Goldberg, 1972). Data analysis was conducted using Strauss & Corbin (1986).

    Findings

    The obtained findings were as follows: 73 primary codes through open coding, 5 subcategories through axial coding based on subject similarity, and finally 2 categories of parenting and non-parenting factors through selective coding.

    Conclusions

    A set of parenting and non-parenting factors plays a crucial role in moderating and managing children’s oppositional behaviors.

    Keywords: Oppositional Defiant Disorder, parent-child relationship, moderating factors
  • Najmeh Amani, Kobra Haji Alizadeh*, Eghbal Zarei, Fariborz Dortaj Pages 349-358
    Aim and Background

     Rheumatoid arthritis is the most common inflammatory rheumatic disease. In most communities, its prevalence is approximately 3%. Anxiety has been reported as one of the most common displeasing psychological experiences in rheumatoid arthritis patients. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on reducing anxiety in rheumatoid patients.

    Methods and Materials

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design along with a control group. The statistical population of the study included patients with rheumatoid arthritis who had visited rheumatology clinics in Kerman during the research. We purposefully selected 40 males and females patients with rheumatoid arthritis as a statistical sample‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. Then the members of the sample group were randomly divided into two 20-memebr parts as experimental and control groups. For the experimental group, 15 one-and-a-half-hour sessions of intensive short-term dynamic psychotherapy was performed once a week and individually. Research data was analyzed using analysis of covariance and SPSS 19 software.

    Findings

     After reviewing the pre-test scores between the experimental and control groups, the results of the study indicated that intensive short-term dynamic psychotherapy is effective in reducing anxiety scores in rheumatoid patients (p<0.05).

    Conclusions

     The use of psychodynamic concepts and techniques in understanding anxiety disorders, seems to be very important. Intensive short-term dynamic psychotherapy considerably helps to reduce anxiety as well as clinical symptoms in rheumatoid patients by affecting the discharge path of anxiety and careful control and moment-by-moment monitoring of anxiety, emotions, and defenses.

    Keywords: Short-term intensive dynamic psychotherapy, Anxiety, Rheumatoid patients
  • Zahra Erisian, Hajar Torkan*, Fariborz Mokarian Pages 360-370
    Aim and Background

    Breast cancer is the most common cancer among women around the world that from the very beginning of diagnosis can cause fear, despair and psychological harm, and challenge all aspects of life (including physical, psychological, social). The aim of this study was determination of the role of emotional regulation, pain - efficacy and disease perception in predicting the negative mood of women with breast cancer.

    Methods and Materials: 

    The research design was descriptive correlational and the statistical population of the study included all women with breast cancer referring to Isfahan health centers in spring of 2018. Accordingly, 160 women with breast cancer were selected by available sampling method, and based on the criteria for entry and exit. Data collection tools consisted of Gross and Johnchr('39')s emotion regulation questionnaires (2003), Nicholas pain (1995) self-efficacy inventory, Brodbent & et.al (2006) illness perception questionnaire, Lovibond, and Lovibondchr('39')s negative mood scale (1995). To analyze the data, Pearson correlation coefficient and multiple linear regression were used.

    Findings

    The results showed that the perception of the disease (β= 0/46, p= 0/001), self-efficacy of pain (β= 0/15, p= 0/021), negatively and meaningfully and the suppression strategy (β= 0/21, p= 0/001) positive and meaningful can predict changes related to the negative mood of women with breast cancer.

    Conclusions

    It is concluded that the type of emotion regulation strategy, the degree of self-efficacy of pain and the level of perception of the disease have a significant effect on mood disorders in women with breast cancer;  therefore, it can be understood by a deeper understanding of psychological characteristics and beliefs The disease in women with breast cancer takes steps to increase their mental health and well-being with new conditions.

    Keywords: Emotional regulation, Pain self-efficacy, Illness perception, Negative mood, Breast cancer
  • Homeira Varmaghani, Hamid Poursharifi*, Ali Soleimani, Ali Fathi Ashtiani Pages 371-381
    Aim and Background

    Emotions play an important role in human life. Expression and disclosure of Emotions can bring many benefits to people. The aim of this study was adaptation and determine the psychometric characteristics of the Persian version of the Emotional Self-Disclosure Scale (ESDS). In order to facilitate the implementation of interventions related to emotion disclosure, it is necessary to prepare research tools to evaluate the effectiveness of these interventions and make them available to clinician. In addition, these tools allow the investigation of the relationship between emotional self-disclosure and other important psychological constructs in different populations.

    Methods and Materials: 

    The research method was descriptive and correlational and sampling method was convenience. The initial sample consisted of 998 people, and the final sample, included valid questionnaires, and consisted of 976 students of public and Azad universities of Tehran and Alborz provinces. Participants who studying in the academic year 2019-2020, responded to Emotional Self-Disclosure Scale, Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) and the Multiple Scale of Perceived Social Support (MSPSS).

    Findings

    The results of exploratory factor analysis showed that ESDS has a five-factor structure in Iranian culture. The internal consistency of scale was desirable and Cronbachchr('39')s alpha is 0.95. Correlation between ESDS with MSPSS scores indicates optimal convergent validity, and with ERQ scores indicate optimal divergent validity.

    Conclusions

    Based on the findings, ESDS can be used as an effective tool for researchers and clinical specialists, in evaluating the rate of expression and disclosure of a variety of positive and negative emotions. This tool will be of great help to professionals in the field of emotional self-disclosure.

    Keywords: self-disclosure, disclosure, Emotion, psychometric
  • Arash Shahriyari, Alireza Aghaz* Pages 382-392
    Aim and Background

    Eating problems in children with autism spectrum disorders are more than their healthy counterparts and can negatively affect their health, communication and other disabilities. Maternal resilience and interactive style play a vital role in the health, behaviors and quality of life of these children. The aim of this study was to predict the eating problems of children with autism spectrum based on resilience and interactive style of their mothers.

    Methods and Materials

    This is a descriptive and correlational study. The statistical population of this study was children with autism spectrum disorders aged 4 to 7 years who referred to private rehabilitation centers in Tehran. The sample size of 90 people was selected by available sampling method. Data were collected using the Child Eating Behavior Questionnaire, Resilience Scale, and Child-Parent Relationship Scale. The data of this study were analyzed using SPSS software and Spearman correlation method.

    Findings

    Based on the findings, increasing maternal resilience reduced eating problems in children with autism spectrum disorders (p<0.01). In addition, increasing the quality of the parent-child relationship reduces eating problems in these children (p<0.05). Also, increasing the resilience of these mothers directly affects the quality of parent-child interaction (p<0.01). Maternal resilience can predict eating problems in children with autism spectrum disorder.

    Conclusions

    Resilience and communication style of mothers play a key role in the development of nutritional problems in children with autism spectrum disorders. It seems that by strengthening the parent-child relationship and motherschr('39') resilience, the eating problems of these children can be reduced.

    Keywords: Autism, Children's eating problems, Resilience, Mothers' interactive style
  • Hasan Abdollahzadeh*, Nasim Shadin Pages 393-402
    Aim and Background

    Nurses are influenced by various stressors that spiritual factors can affect their quality of working life. This study aimed to evaluate the efficacy of spiritual self-care training on nurseschr('39') self-compassion and moral courage.

    Methods and Materials

    The current research was an applied study by purpose and a quasi-experimental study (using pretest-posttest and control group) by the method. The population of the study included all nurses working in Pasteurno Hospital, Tehran, in the fall of 2019. Among the nurses working in Pasteurno Hospital, 30 people who had the inclusion criteria for the study were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 individuals for each group). Individuals in both experimental and control groups initially completed the Neffchr('39')s Self-Compassion Scale (SCS) and Sekerkachr('39')s Moral Courage Scale as a pre-test. Then, the experimental group underwent spiritual self-care training, but the control group received no intervention. At the end of the period, the subjects of both experimental and control groups completed the same questionnaires as post-test. The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) by SPSS software version 23.

    Findings

    The findings indicated that the level of self-compassion and moral courage of the experimental group, compared with the control group, significantly increased (p<0.05).

    Conclusions

    According to the findings achieved, it can be stated spiritual self-care training causes an increase in the amount of nurseschr('39') self-compassion and moral courage by controlling negative thoughts and emotions and strengthening a sense of commitment to the job, religious values, and altruism. In addition to nurses, this is also beneficial for the health of patients.

    Keywords: Spiritual Therapy, Self-Compassion, Courage, Ethics, Nurses
  • Ramana Shahbazfar, Eghbal Zarei*, Kobra Hajializadeh, Fariborz Dortaj Pages 403-415
    Aim and Background

    Affective-sexual needs are as important motivational forces that have a vital role in the stability and enhancing of quality of marital life. Then the main goal of the current research was the comparison of the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy (CBCT) and acceptance commitment therapy (ACT) approaches on enhancing affective-sexual needs among Nonclinical Couples in Bandar Abbas city, Iran.

    Methods and Materials:

     The research design was semi-experimental design with pretest, posttest, and follow up. The statistical population of this study includes of nonclinical couples that participated in the training course about life skills and cyberspace. 48 subjects were selected through a convenient sampling method and randomly assigned to two groups of interventions, CBCT and ACT, and one control group. Each couple in intervention groups received 12 sessions and 90 minutes of therapy. Affective-Sexual Needs of Iranian Couples scale (2020) used for gathering data and analysis of variance with repeated measures tests used for analyzing data by using SPSS 19 software.

    Findings

    The result showed that both CBCT and ACT interventions were effective to enhance affective-sexual couplechr('39')s needs. Moreover, comparing the effectiveness of CBCT and ACT approaches showed that the ACT approach was more effective in enhancing of three dimensions of affective-sexual couplechr('39')s needs include avoiding discouraging behaviors, affection-sexual needs, physical-sexual needs.

    Conclusions

    It seems the implementation of CBCT and ACT interventions are useful for enhancing affective-sexual couplechr('39')s needs. This could influence other dimensions of marital life such as marital satisfaction and marital quality.

    Keywords: Affective-sexual needs, cognitive-behavioral couple therapy, acceptance, commitment therapy
  • Mina Sadat Mirshojae, Behnaz Behnam, Mohsen Ghanooni, Sajad Sabaghi, Fatemeh Hoseinpour* Pages 416-425
    Aim and Background

    Theater therapy is one of the effective treatment methods in teaching communication skills. Due to the lack of verbal and non-verbal skills, as a result of affecting the quality of life of people with schizophrenia, this study was conducted with the aim of the effect of theater therapy on cognitive regulation and quality of life in these people.

    Methods and Materials: 

    This study was a clinical trial and pretest-posttest and control group. Samples were randomly selected among patients who referred to Atieh neurology and psychiatry occupational therapy center and were divided into control and experimental groups. Theatrical therapy was performed in groups for 1-hour 8 sessions program. The cognitive excitement regulation questionnaires and quality of life questionnaires were administered to collect the data.

    Findings

    The study included 20 people with schizophrenia, including 6 women and 14 men each person was randomly divided into two groups of treatment and control (10 treatment group including 5 women and 5 men, control group 1 woman and 9 men). The mean age of the participants in the treatment group was 41.80±8.36 and the control group was 45.20±7.78. Data analysis showed that the differences in none of these subscales of quality of life and cognitive regulation questionnaires were significant.

    Conclusions

    According to the results of this study, the treatment of theater therapy in this group of patients does not have much effect on quality of life and cognitive regulation, but this method can be supplemented to change behavior, reduce depressive symptoms using various methods such as self-presentation, deviated from the role and predicted future, which leads them to talk and play with others, used.

    Keywords: theater Therapy, Cognitive Regulation, Quality of Life, Schizophrenia
  • Ali Yousef Vatankhah*, Vahid Nejati, Hojjatollah Farahani, Mohammadreza Khaki Pages 426-438
    Aim and Background

    Based on embodiment cognition theory, mental or emotional states can be characterized through posture and gestural features. Bodily expression of emotion is a source of information in both expressive and receptive emotions, and we use it in our daily life. These social cues play an essential role in our social interaction and individuals with more capability of these social cues, are more successful in paralinguistic interactions. In the present study, we aimed to define the expressive postural positions to present six primary emotional states.

    Methods and Materials:

     In the present study, we try to gather data in the second study. In the first study, a database of body posture was prepared. For this purpose, fifty theater players wear a face mask to conceal their facial emotional expression. After that, they try to represent six primary emotional states (sad, happy, fear, anger, disgust, surprise) through bodily position. After induction of emotional state through some respected scenario, a picture was taken from each position. In the second study, in a cross-sectional design, the taken pictures were rated by 321 participants in the case of the dependence of the posture to the emotional states. The rating scores were used for selection of the final postures.

    Findings

    The results found that bodily posture can convey emotional states. The female participants excel male in recognition of emotional states. The recognition of emotional states based on the postures was not age- and state- sensitive. It also showed that the experimental group compared with the control group, there was a significant difference between the frequency of correct and incorrect answers between the six body positions. In the sense that the number of correct answers in the experimental group was significantly higher than the control group. Also, the number of incorrect answers in the experimental group was significantly lower than the control group.

    Conclusions

    The emotional states can be recognized based on bodily expressions without considering facial emotional expressions. The player should learn and use their bodily expression for conveying the emotional states to viewers.

    Keywords: Emotional states, postural position, theater player, embodiment cognition